Castelul Peles


 Castelul Peles este o constructie de referinta nu numai pentru Sinaia, ci si pentru Romania.Piatra de temelie a fost pusa in ziua de 22 august 1875. Locul constructiei, respectiv suprafata din Valea Pelesului fusese cumparat de domnitorul Carol I (1866-1881) si Rege intre anii 1881-1914.
In acelasi timp se ridica si alte constructii anexa ale castelului cum ar fi: Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica. Ceva mai tarziu, se va construi Vila "Sipot", ce va fi pentru un timp locul de lucru al arhitectului Karel Liman, la indicatiile caruia se va desfasura constructia Castelului Pelisor, precum si Vila Regelui Ferdinand, de la Stana Regala (actuala Poiana Stanii). Pana la terminarea, in anul 1883, a Castelului Peles, Regele Carol I si Regina Elisabeta, au locuit la Foisor, constructie terminata mult mai repede. In ceea ce priveste Castelul Pelisor,acesta a fost inceput in anul 1889 si terminat in anul 1903, si era destinat viitorului Rege Ferdinand si Reginei Maria. Totusi, pana la finisarea Pelisorului, si acestia au locuit la Foisor. Chiar si Carol al II- lea a locuit acolo, in perioada 1930-1940, atata timp cat a fost Regele Romaniei, exceptand anii 1932 si 1933, cand casa de vanatoare a fost mistuita de un incendiu. In urma dispozitiilor sale, pe locul aceleia, s-a ridicat actualul Castel Foisor. Castelul Peles are circa 170 de incaperi, spre deosebire de Pelisor care are doar 70. Demn de mentionat este faptul ca Pelesul a fost primul castel electrificat in intregime din Europa. Acest lucru a fost posibil intrucat electricitatea era fumizata de Uzina Electrica proprie, de pe malul paraului Peles. Mai trebuie stiut si ca Pelesul adaposteste una dintre cele mai importante si mai valoroase colectii de tablouri din Europa, in numar de aproximativ 2000 de piese.
Dupa abdicarea Regelui Mihai, in anul 1947, tot complexul Peles, mai putin castelul omonim, care a intrat in circuitul turistic, a devenit loc de creatie si odihna pentru oamenii de cultura ai vremii, pentru o scurta perioada de timp.In ultimii ani ai regimului comunist, dictatorul Nicolae Ceausescu a inchis intreaga zona, declarand-o zona speciala. In aceasta zona nu aveau acces decat personalul de serviciu, sever verificat, si personalul militar de paza. Intreaga zona era declarata zona de protocol de stat.
Interesant de stiut este faptul ca, cu toate acestea, lui Ceausescu nu i-a placut foarte mult castelul, vizitele sale aici fiind foarte rare. Dupa Revolutia din Decembrie 1989, Castelul Peles si castelul Pelisor sunt reintegrate in circuitul turistic. La ora actuala, Foisorul ramane, ca si in trecut, resedinta prezidentiala, spre deosebire de Economat si Corpul de Garda, unde sunt amenajate hoteluri, restaurante si terase. Celelalte componente ale complexului Peles au devenit fie vile turistice, fie vile de protocol.

Totusi, cea mai deosebita relatare despre Castelul Peles, ramane aceea a lui Angelo de Gubernatis (1840-1913), scriitor italian, care a sosit in anul 1898 la Sinaia, invitat de familia regala. Citam: "inaugurat in 1883, Castelul Peles nu este numai un loc placut, in timpul verii; el a fost conceput si ca un monument national, menit sa pastreze trofeele victoriei de la Plevna, ceea ce explica stilul simplu si maiestuos".
Curtea castelului, de tip Bramantes, cu fantana in mijlocul curtii, in cel mai curat stil renascentist, il surprinde placut pe vizitator. Curtea are un decor vesel, din plante si flori; de jur imprejur, fatadele sunt animate cu desene elegante. Interiorul castelului, este o adevarata minunatie, datorita frumusetii si bogatiei lemnariei sculptate si a vitraliilor colorate.
Revenire
 
Real Estate © 2010 Template design by Justinwoodie.com. Powered by Blogger.